sept 2nd 2012

Leave a comment
Uncategorized
(S)JAZZ – Concert-3-luik met drummer Etienne Nillesen tijdens de Arnhemse UIT-Boulevard
sjazzlogo160Stichting Jazz in Arnhem (SJAZZ) verzorgt tijdens de Arnhemse UIT-markt  3 veelzijdige, innemende jazzconcerten (met een vleugje uitheems), in concept; vocaal, instrumentaal en een soloconcert door drummer Etienne Nillesen.En dat is meteen een bijzonder detail: deze mini-concertreeks betreft een 3-luik met percussief drummer Etienne Nillesen als centrale persoonlijkheid; een rijzende ster in de internationale jazzorde, met een bijzonder kenmerkende eigen stijl. Hij weet in alle 3 de bezettingen steeds opnieuw een ander klank- en sfeerbeeld neer te zetten en omringt zich daarin met bijzondere jazzmusici-van-faam.

Op het podium met niemand minder dan…
Naast Etienne Nillesen passeren in dit concert-3-luik niemand minder de revue dan Jeroen van Vliet (piano), Bram Stadhouders (gitaar & electronics), Cord Heineking (contrabas) en zang-& stemkunstenares Simin Tander.

etienne-nillesen-foto-margot-rantongEtienne Nillesen
Drummer Etienne Nillesen is een veelgevraagd sideman in de jazzwereld. En terecht.
Als jonge ster aan het firmament weet hij nu al een onderscheidende en herkenbare eigen stijl neer te zetten. En dat is op zijn jonge leeftijd, in een tijd waarin muzikaal gezien zo’n beetje alles al is geprobeerd en uitgevonden, bijzonder te noemen. Waar andere drummers bij ‘virtuoos spel’ al gauw neigen naar hard ‘rammen’ en het dicht timmeren van iedere stilte in de muziek, valt Etienne vooral op door zijn percussieve benadering en klankharmonisch spel.

Eens studeerde hij op ons Arnhems Conservatorium ArtEZ, inmiddels is Etienne er hoofdvakdocent.
Op de Arnhemse UIT-markt mag hij een 3-luik concertreeks verzorgen in hoogst eigen persoon, waarin hij drie van zijn muzikale gezichten laat zien.

OgUOgU
De band van Etienne Nillesen, met de al evenzo gelauwerde Jeroen van Vliet op piano en rijzende ster Bram Stadhouders op gitaar & electronics. Etienne laat in deze setting vooral van zich horen op prepared snare drum en cymbals… Allen speelden op gerenommeerde podia als het Bimhuis en het North Sea Jazz Festival.

OgU staat (naast een stad in Nigeria) voor energie of kracht uit Afrikaanse natuurgodsdiensten die de mensheid vooruit helpt en wordt geassocieerd met vuur en metaal.

simin-tander-foto-barbara-steingießerSimin Tander Quartet
Authentiek talent kruidt haar jazz met oriëntaalse klanken en vrije, intuïtief geplaatste noten. De muziek van de Duits-Afghaanse vocaliste Simin Tander vertegenwoordigt een nieuw geluid in het Europese jazzlandschap dat mysterieus, verhalend, mooi en tegelijk ook krachtig, impulsief en zelfs scherp kan worden genoemd. Zij ontroert met een stem die alle denkbare klankkleuren en expressies kent. Simin combineert improvisaties en singer songwriter elementen met een zweem van oriëntaalse mystiek.

De wereld lonkt
In Nederland is het talent van Simin Tander al geen geheim meer. In 2009 stond zij al op het North Sea Jazz Festival met Eric Vloeimans als special guest. Het jaar daarop werd zij als “Young VIP” (als “buitengewoon Nederlands talent met hoogwaardig eigen repertoire”) gekozen en het jaar daarop maakte zij deel uit van de Jazzimpuls Tour en gaf concerten door het hele land. Daarnaast zong zij op gerenommeerde internationale podia waaronder het Women In Jazz Festival, JazzAhead! (D), Catania Jazz (I), Bohemia Jazz Fest (CZ), Madrid Jazz Festival (SP) en een tour door China met als highlight een concert en een workshop op het Hong Kong Jazz Festival.

Het Simin Tander Quartet bestaat uit:

  • Simin Tander – vocals
  • Jeroen van Vliet – piano & electronics
  • Etienne Nillesen – drums
  • Cord Heineking – double bass

CD Wagma
Met het verschijnen van haar langverwacht debuutalbum “Wagma” (Neu Klang en Challenge Records) heeft zij zelfs in de internationale pers een naam kunnen maken.

De optredens staan als volgt gepland:
15:00 – 15:30 uur Simin Tander Quartet – vocaal – podium op het water, Lauwersgrachtpark
16:30 – 17:00 uur OgU trio – instrumentaal ­– Jubileumzaal, MusisSacrum
17:00 – 17:30 uur Etienne Nillesen – solo – Jubileumzaal, Musis Sacrum

Spannende uitwisselingen in muziek en met publiek, waarbij compositie & improvisatie hand-in-hand gaan. De toegang bij deze mini-concertreeks is gratis.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s